Siste
GIFTIG: Kulefisk kan være dødelig for både mennesker og dyr. Foto: Mi Playa de Las Canteras.

Se opp for disse!

Giftig fisk skylles i land på Gran Canaria.


De siste dagene har flere personer observert døde kulefisk som skylles i land langs den populære Las Canteras-stranda i Las Palmas. 

Flere har delt bilder og advarsler i sosiale medier denne helga, og også infotjenesten Mi playa de Las Canteras har gått ut med advarsler mot fisken. 

Dét gjør de med god grunn: fisken kan nemlig være meget giftig, og spesielt dyr som kanskje tar seg en jafs av fisk i vannkanten, risikerer alvorlig sykdom og i verste fall død. 

– En ung måke hakker på en kulefisk av arten Lagocephalus lagocephalus. Fisk som dukker opp død i vannkanten ved Las Canteras og El Confital. Husk at de er giftige for både mennesker og andre dyr, som måker og hunder, skriver Mi Playa de Las Canteras på X (tidligere Twitter). 

Kraftig gift

Ifølge Store norske leksikon har mange kulefisk-arter et kraftig giftstoff, tetrodotoksin, som befinner seg i huden og de indre organene på fisken. 

En dose på så lite som 1-2 mg ren tetrodotoksin kan være dødelig for mennesker, ifølge Medscape.com

Giftstoffet produseres ikke av fisken selv, men av bakterier de får i seg gjennom maten. 

En delikatesse

Underlig nok er kulefisken regnet som en delikatesse i Japan.

Fisken må prepareres av spesielt trente kokker, men uhell skjer likevel.

Tidligere døde opptil 50 personer per år i Japan.

Det føres ingen offisiell statistikk, men ifølge japanske helsemyndigheter blir rundt 50 personer forgiftet hvert år, og noen av disse mister livet, skriver Nippon.com.

Navnet får fisken fordi den kan svelge store vannmengder og dermed blåse seg opp. Dette gjør den for å skremme vekk rovdyr. 

EN FARLIG DELIKATESSE: I Japan spises kulefisk som delikatesse. Det har tatt mange liv. Foto: Shutterstock/Funny Face

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.