Siste

Strammer inn reglene på Kanariøyene


Denne torsdagen besluttet helsemyndighetene på Kanariøyene at Tenerife går til nivå 4 for coronatiltak. Det innebærer meget strenge regler.

Samtidig strammes det inn på Gran Canaria og La Palma, som går til nivå 3, og på Lanzarote, La Graciosa og La Gomera, som går til nivå 2. El Hierro blir på nivå 1.

Det er den kraftige smitteøkningen og presset på helsevesenet som fører til innstrammingen, forklarte helsepolitisk talsmann for øyregjeringen, Julio Pérez, under torsdagens pressekonferanse.

Fra midnatt

Endringen trer i kraft fra midnatt på Gran Canaria og La Palma, mens innstrammingene på Tenerife først gjelder når en forskrift er på plass. Dette skal gjøres på mandag, forklarte Kanariøyenes helseminister, Blas Trujillo.

– Hver eneste indikator for risiko har økt og vi har dårligere sporbarhet. Først og fremst øker presset på helsevesenet, forklarte Trujillo.

Gjennomsnittsalderen på de innlagte er 49-50 år. Det er spesielt sårbare personer med underliggende sykdommer som blir innlagt, opplyste han videre.

Som følge av det økte presset på helsevesenet blir andre behandlinger nedprioritert. Sykehusene mangler personell for å ta unna etterspørselen.

Økende smitte

De siste ukene har smitten steget dramatisk på Kanariøyene. Smittetrykket er nå på 390 per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

På Tenerife er det mørkerødt, med 508 smittede per 100 000 innbyggere, mens Gran Canaria har 340 smittede per 100 000 innbyggere.

Nivå 1: El Hierro

I nivå 1 er det færre tiltak. Grupper på inntil ti personer kan møtes dersom man ikke bor sammen.

Utesteder kan holde åpent til kl. 02, med maks ti gjester ved hvert bord utendørs og seks innendørs. Maks fire kan serveres ved bardisken.

På nattklubber kan maks ti personer sitte sammen utendørs og fire innendørs.

Nivå 2: Lanzarote, La Graciosa, La Gomera

I nivå 2, som gjelder for Gran Canaria og Fuerteventura, kan man møtes inntil seks personer, dersom ikke alle bor sammen.

Maks seks personer kan sitte ved hvert bord utendørs og fire personer innendørs på utesteder. Kapasiteten utendørs er satt til 75%, mens den er 50% innendørs.

Opptil to personer kan serveres ved bardisken, og det skal være minst to meters avstand mellom disse.

Sang, dans, karaoke ol. er forbudt på utesteder. Nattklubber må holde stengt.

Nivå 3: Gran Canaria, Fuerteventura og La Palma

Salg av alkoholholdig drikke i butikker er forbudt etter kl. 22

Alle bedrifter som ikke er strengt nødvendige må stenge fra midnatt

Parker og strender stenges fra kl. 22

Maks fire personer kan møtes hvis man ikke bor sammen.

Kapasiteten på utesteder er 75% utendørs og 40% innendørs.

Større arrangementer er forbudt.

Nivå 4: Tenerife

For nivå fire, som altså innføres på Tenerife, publiseres nye regler fra mandag.

Trolig vil det da også innføres krav om coronasertifikat for tilgang til utesteder og andre steder hvor mennesker samles.

Med endringene blir det blant annet mulig for utesteder å ta imot gjester inne, så lenge disse har coronasertifikat som dokumenterer vaksine, negativ prøve eller immunitet etter smitte.