Siste
Portugisiske krigsskip kan være blå eller lilla. De flere meter lange tentaklene kan brenne deg, også etter at maneten er død. Foto: Frank Krämer

To strender stengt –⁠ farlige maneter i vannet

To strender nord på Gran Canaria er stengt som følge av «portugisk krigsskip». Manetene kan være direkte farlige.


To strender i Telde nord på Gran Canaria måtte stenges denne torsdagen, etter at det ble funnet et stort antall farlige maneter av typen Portugisisk krigsskip i vannet. 

Playa de Hombre og Hoya del Pozo-strendene måtte derfor stenges, melder kommunen. 

Farlig

«Portugisiske krigskrip» er en av de farligste brennmanetene som holder til i vannet rundt Kanariøyene. Med flere meter lange tentakler kan disse påføre sterke smerter, og enkelte dødsfall har forekommet på grunn av sjokk, hjertefeil, og drukning etter møter med maneten.

Hvis du blir brent

Hvis du skulle bli brent må du ikke gni eller røre området. Vask godt med saltvann, men bruk aldri ferskvann, urin eller eddik, selv om det kan fungere for andre maneter. Du bør også fjerne rester av tentakler med pinsett, og legge is på området.

Ring 112 dersom du viser tegn til brekninger, kramper, hodepine, pusteproblemer eller sykdomsfølelse.

Kommer i grupper

Portugisisk krigskip kommer i store grupper som følger vinden og havstrømmer. De kan enkelt gjenkjennes på deres markante blåfarge, men i vannet er de ofte vanskelig å observere.

Maneten kan også skille ut sin kraftige gift på land, så hvis du ser de på stranden bør du holde god avstand.

Dersom du blir brent av et portugisisk krigskip bør du søke legehjelp umiddelbart. Rask hjelp er nødvendig, og det kan ta fra uker til flere måneder før sårene leges.

Strendene på Gran Canaria er merket med flagg som angir badesikkerheten, og hvis flagg med teksten «Medusas» (maneter) er hengt opp bør du styre unna.

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.