Siste

Turister avbestiller Gran Canaria-opphold - redde etter skogbranner


På tross av at skogbrannene ikke har påvirket turistområdene langs kysten avbestiller nå flere sine opphold på Gran Canaria.

Hotelleierforeningen Ashotel sier de opplever en massekansellering etter skogbrannen, og skylder på sensasjonalistiske medier.

Ifølge pressemeldingen fra foreningen tror mange at hele øya nå brenner, og at denne oppfatningen kommer som følge av måten medier har fremstilt situasjonen.

Som Canariajournalen skriver, er det spesielt den britiske dagspressen som blåser slike saker ut av proporsjoner.

Disse mediene kan i visse tilfeller få Kanariøyene til å se ut som en ren katastrofesone, der vulkanutbrudd, tsunamier, og altomsluttende skogbranner er hverdagen.

Overskrifter som denne har nå skremt britiske turister fra å reise:

»RASENDE INFERNO Brannene på Gran Canaria synlig fra verdensrommet, erklært «ustoppelige«, mens hoteller er evakuert og 8000 mennesker bedt om å flykte» lyder en overskrift fra britiske The Sun.

Ved å vinkle sakene slik de gjør gir de altså et inntrykk av at det ikke er trygt å reise til Gran Canaria.

I tillegg til deres vinklede dekning av skogbrannene er også overskrifter om ekstreme jordskjelv, kommende vulkanutbrudd, og massive tsunamier som kan bryte ut når som helst, gjengangere i britisk tabloid presse.

«Enorme MEGA-TSUNAMIER kan DRUKNE Storbritannia og USA sin kyst når vulkan bryter ut på Kanariøyene« er et annet eksempel på en typisk overskrift i britisk dagspresse.

Vinklet for å skape frykt

Disse påstandene er enten beviselig usanne, vinklet for å skape frykt, eller så usannsynlige at en rekke eksperter på disse områdene river seg i håret over overskriftene som preger forsidene i britisk presse.

Norske reiseselskaper ikke påvirket

Ingen kanselleringer på grunn av brannen har så langt kommet inn hos norske reiseselskaper, men TUI har informert sine reisende om situasjonen via SMS, og sier de følger situasjonen.

– Vi har fått en del spørsmål fra gjester på destinasjonen, men har ikke merket noe økt antall avbestillinger pga. skogbrannene. Alle våre gjester på destinasjonen har blitt informert om situasjonen via SMS, og vi fortsetter selvsagt å overvåke situasjonen, samt oppdatere gjestene dersom det er endringer, dvs. dersom brannene skulle flytte seg nærmere noen av områdene der vi har gjester. Vi har anbefalt våre gjester å ikke kjøre i fjellene, pga. en del stengte veier, sier Malin Bech hos TUI til Canariavisen.

Heller ikke Ving har merket noe til kanselleringer på grunn av skogbrannen.

- Så vidt meg bekjent har vi ikke hatt noen avbestillinger pga. brannen, sier informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff, til Canariavisen på e-post.

Hotelleierforeningen ber nå om at en gruppe blir satt sammen for å forebygge økonomisk tap som følge av avbestillingene.

- Foreningens president mener det er en god idé å sette sammen en arbeidsgruppe bestående av fagforeningen FEHT, hotelleiere, turoperatører, og kommunikasjonsdepartementet for å prøve å motvirke de mulige effektene fra den sensasjonalistiske tabloidpressen, som utnytter enhver situasjon for å skape frykt hos utenlandske turister, skriver Ashotel i sin pressemelding.