Siste

Tviholder på maskekravet i kollektivtrafikken

Påbudet på kollektivtransport i Spania beholdes utover høsten, som følge av en liten smitteøkning. Antallet innlagte er på sitt laveste siden pandemien begynte, opplyser helseministeren i landet. «


Spanske helsemyndigheter har lenge sagt at maskepåbudet på kollektivtransport skal bort «snart». Nå har myndighetene besluttet at påbudet skal fortsette utover høsten.

Årsaken skal være en svak økning i antallet smittetilfeller, ifølge Spanias helseminister, Carolina Darias.

Dermed må man fortsatt bruke maske på all kollektivtransport innenlands i Spania. Flyr du fra eller til Norge med norske selskaper gjelder ikke noe krav om munnbind hos de fleste flyselskaper. Flyr du derimot innenlands i Spania må du regne med å måtte bruke munnbind.

Ifølge flysmart24 krever f.eks. spanske Iberia at alle bruker munnbind, både til og fra Spania. Dermed er det valget av flyselskap som avgjør dette om du flyr til Spania. Internt i Spania gjelder kravet alle flyvninger.

Det samme gjelder på buss, i taxi og på tog. I tillegg er det påbudt på legekontorer, helsesentre, sykehus og apotek.

Flere regioner i Spania har bedt helseministeren om å fjerne påbudet de siste ukene. Disse ønskene har gått for døve ører hos Darias, som har hevdet at de manglet en ekspertrapport før dette eventuelt kunne gjøres.

Nå har ekspertene lagt frem sin rapport, og den konkluderer med at masken fremdeles er nødvendig på kollektivtransport, grunnet en liten økning i smittetrenden, og til tross for at antallet innlagte ikke har økt foreløpig.

I Spania måles kun smittetrykket blant de over 60, og dette ligger på 168 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, ifølge Darias. Det er en økning på 13 tilfeller per 100 000 siden tirsdag.

Samtidig er Darias positiv til at antallet innlagte ikke har økt. Faktisk er antallet coronapasienter på sitt laveste siden pandemien begynte, ifølge ministeren.