Siste
Foto: Gjensidige
Fikk sjokkregning:

Svartelistet lege lopper nordmenn for penger på Gran Canaria

Da Anne Jorunn Gimstad fikk Covid-19 og halsvondt under ferien på Gran Canaria, begynte legemarerittet som skulle koste de over 13 000 kroner hos Clinic Diamond i Puerto Rico.


PUERTO RICO

Forsikringsselskapet Gjensidige har gjentatte ganger gått ut med advarsler mot nettopp denne klinikken, som følge av overbehandling og priser som vanskelig kan forsvares. Den befinner seg i Barranco Agua de la Perra, bedre kjent som Nydalen, i Puerto Rico. 

Gimstad forteller at hun hadde testet positivt for Covid-19 to ganger, før hun besøkte klinikken fordi hun fikk veldig vondt i halsen. 

– Jeg trodde jeg hadde en bakteriell halsbetennelse, så vi tok den legen som var nærmest. Da kom vi til den dama hos Clinic Diamond. Jeg forklarte at jeg hadde testet positivt to ganger, men det ville hun ikke høre på, forteller hun til Canariavisen. 

Det legen hos Clinic Diamond derimot ville gjøre, var å behandle Gimstad for både bakteriell halsinfeksjon, bronkitt og ørebetennelse. Legen tok en såkalt CRP-prøve for å avgjøre om det var betennelse i kroppen. 

– Hun sa at det enten var sykehus eller hurtig bedring med intravenøs blanding og antibiotika hos henne. Jeg har aldri vært syk på Kanariøyene før og hun var veldig pågående og manipulerende, så jeg gikk for det, forteller hun. 

Sjokkregning

Da behandlingen var over kom sjokkregningen på 995 euro. 

– Det sa jeg at var helt uaktuelt, men jeg måtte bare betale sa hun og vi gjorde det til slutt. 

På toppen av gigantregningen for en helt unødvendig behandling, fikk Gimstad beskjed om å komme tilbake for mer behandling neste dag. 

– Jeg sa helt klart at jeg ikke ville ha noe mer behandling fra henne. Men jeg dro tilbake for å få rapporten jeg trengte til forsikringen, sier hun. 

Aggressiv

Dagen etter dro oppsøkte Gimstad et annet legesenter i Puerto Rico. Der fikk de skriftelig bekreftelse på at hun hadde Covid-19. Denne ble lagt frem for legen på Clinic Diamond. 

– Hun ble rasende. Hun ville ha 95 euro i tillegg. Jeg sa at hun ikke får mer penger fra meg. Hun var rasende og mumla at hun hata nordmenn, og var helt i fyr og flamme. Men hun skrev ut rapporten, sier hun. 

395 euro for en coronaprøve

Men dette skulle ikke være den eneste sjokkregningen for paret. Legen på Clinic Diamond klarte nemlig å overtale Gimstads samboer til å ta en coronaprøve også. Den kostet ikke mindre enn 395 euro, ifølge Gimstad. Til sammenligning koster de fleste antigen coronaprøver fra 25 - 50 euro på andre klinikker. 

– Det nektet han å betale, så da gikk hun ned tusen kroner. Han endte opp med å betale 295 euro for en coronatest, sier Gimstad frustrert. 

Etter den ubehagelige og kostbare opplevelsen på Clinic Diamond, ønsker Gimstad nå å advare andre mot å bruke den svartelistede klinikken. 

– Svindlet

– Vi har blitt svindlet og jeg vil gjerne at hun skal få seg en skikkelig smekk og bli utestengt, konstaterer hun. 

Paret reiser hjem på onsdag denne uken, og har derfor ikke mulighet til å politianmelde legen. 

– Og jeg er litt redd for hva den dama kan finne på, legger hun til. 

Hørt historien før

Hos Gjensidige har de hørt denne historien før. 

– Vi har jo erfaring med dette stedet fra tidligere. Det er ille. Det er sjelden at vi gjør det, men i dette tilfellet gikk vi ut og advarte mot denne klinikken. Vi følte at det var riktig når det er så ille som dette, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, til Canariavisen. 

Han stiller seg i likhet med Canariavisen undrende til hvordan denne klinikken kan fortsette å operere på denne måten. Klinikken ble det advart mot allerede i 2016, og senere i 2019. 

En mann som hadde halsvondt endte for eksempel opp med en legeregning på nærmere 50 000 kroner, til tross for at medisinen som ville gjøre han frisk bare kostet 120 kroner på nærmeste apotek, slik Gjensidige advarte mot i en pressemelding i 2020. 

Også Canariavisen har omtalt den svartelistede klinikken tidligere

– Følte meg fanget

Helsejournalist Tine C. Holm driver bloggen Helsetine.no. I tillegg har hun jobbet flere år som journalist i noen av Norges største aviser. Også hun hevder seg svindlet av Clinic Diamond. 

I et blogginnlegg på Helsetine.no går hun hardt ut mot legen: 

– Jeg ville ikke tilbake, men følte meg fanget. Hun krevde kontroller. Hun truet med sykehuset. Det er fryktelig å tenke på at jeg ikke fikk stoppet det og at hun klarte å få ut så mye penger fra meg, skriver Holm i blogginnlegget, hvor hun forteller historien om da hun ble loppet for 80 000 kroner ved klinikken. 

Negative tilbakemeldinger

På Google og TripAdvisor går den samme historien igjen flere ganger: 

– Overbehandler og tar alt for mye betalt! Burde vært svartelistet og stengt for lenge siden! Jeg forstår ikke at folk tør å legge sin helse i denne damens hender, skriver en bruker i sin anmeldelse. 

Klinikken har 1,3 stjerner på Google. 

Kontakt forsikringsselskapet

– Det er tydelig at det er mye som skal til for å bli kvitt de, kommenterer Rysstad. 

Han er klar på hva du bør gjøre hvis du blir syk og er i tvil om hvilken lege som er trygg å oppsøke: 

– Kontakt forsikringsselskapet. De har et nettverk av leger og sykehus over hele verden og vet hvem som er dårlige og gode. Det gjelder både overprising men også overbehandling. Det er kanskje ikke det første man tenker på, men man bør absolutt ta seg tid til det, sier Rysstad til Canariavisen. 

Benekter overprising

Deepa Kiran Kumar Serai, som eier Clinic Diamond, nekter for overfaktureringen. 

– Hun var veldig syk så jeg ga henne penicillin. Jeg tok en CRP-prøve og jeg måtte behandle henne. Hun ble bedre enn før. Jeg har mange pasienter fra Norge. Mitt ønske var å gjøre henne bedre. Jeg har gitt behandling og en medisinsk rapport. Hun sa hun ikke ville ha en coronatest. Øret og halsen var ille hos henne. Hun sa også at hun ville komme tilbake dagen etter, men at hun ville ha behandlingen gratis, sier Deepa Kiran Kumar Serai til Canariavisen. 

Serai mener problemene startet da de tok en coronaprøve på en annen klinikk. 

– Jeg tror de sa de betalte 20 euro for en coronaprøve på en annen klinikk, men det var jo bare en test. Jeg har gitt henne behandling i en hel time på klinikken. Jeg ga intravenøs antibiotika, CRP og aerosolterapi. Hun var fornøyd, betalte og signerte kvitteringen, sier hun. 

Hun benekter også at hun forsøkte å ta 395 euro for en coronaprøve. 

– Det er helt latterlig. Ingen tar slike priser for en coronaprøve, sier hun. 

På spørsmål om hvorfor klinikken er svartelistet og at Gjensidige gikk så langt som å advare mot klinikken i en pressemelding, svarer Serai: 

– Jeg vet ikke hvorfor de har gjort det. Alle pasienter som kommer til meg får behandling, som de så krever tilbake fra forsikringen. Jeg gjør en god jobb og sender de ikke bare til sykehus. Jeg gjør alt i klinikken min. Pasientene mine er fornøyd med behandlingen jeg gir, avslutter hun. 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.