Siste
Calima møter nedbørsfront og deler Kanariøyenes vær i to de neste dagene. Satelittfoto: NASA
Nå kommer sandstøvet:

Utvider farevarsel - calimaen rammer hele øygruppen

Beredskapsmyndighetene på Kanariøyene har utvidet farevarselet for sterk calima til å gjelde hele øygruppen fra tirsdag.


Denne mandagen trådte farevarselet for calima i kraft på Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura. Det er ventet støvkonsentrasjoner på mellom 200 - 500 mikrogram per kubikkmeter luft. 

På tirsdag blir det verre. Da utvides farevarselet til å gjelde hele øygruppen, og Aemet forventer opptil 1240 mikrogram per kubikkmeter luft.

 

Dette er direkte helseskadelige nivåer med sandstøv, men bare rundt halvparten av mengdene som ble målt på det verste under monstercalimaen i 2020. 

Når det er tett calima anbefaler helsemyndighetene at man holder seg innendørs,

  lukker dører og vinduer og minimerer fysisk aktivitet. Verdens helseorganisasjon sin grense for når sandstøv blir helseskadelig er satt til 50 mikrogram per kubikkmeter luft. 

– Fra og med i ettermiddag er det forventet en vesentlig mengde sandstøv som påvirker de østligste øyene i dag, og som sprer seg til resten av øyene i morgen (tirsdag red.anm.). Kartet viser sannsynligheten for at at man overgår visse konsentrasjoner, målt som et daglig gjennomsnitt, skriver Aemet på Twitter. 

 

Calima: sandstøv i luften

Calima kjennetegnes ofte av en trykkende hete og støv i luften. Men det betyr ikke at det alltid må være varmt når det er calima. Faktisk kan vinden noen ganger være ganske kjølig - men vanligvis kommer altså calimaen i følge med økte temperaturer.  

Det som kjennetegner en calima (hvis de ikke har sendt ut et varsel fra det meteorologiske institutt allerede) er redusert sikt. Dette skjer fordi luften fylles av store mengder finkornet støv fra Sahara. I tillegg merker mange at de blir såre i øyne og hals, og noen får pustebesvær og ubehag i lungene.  

Det spanske meterologiske instutt, Aemet, kan ved hjelp av modeller som Skyron varsle om calima rundt 48 timer før støvet treffer øygruppen.  

I tillegg kan du selv sjekke hvor mye skadelig støv som er i luften til enhver tid på denne siden.

 

Alvorlige plager

Hvis calimaen varer lenge eller er kraftig får enkelte mer alvorlige plager, som bronkitt, astmalignende symptomer, og inflammasjon. Dette skjer gjerne fordi støvet, vinden, og varmen tørker ut slimhinnene dine. 

Risikogrupper

De mest utsatte for calima er små barn, eldre, og personer med pusteproblemer eller hjerte- og karsykdommer, men også friske personer kan oppleve plager i forbindelse med calima. Turister kjenner ofte ikke igjen symptomene, siden de ikke opplever dette flere ganger i løpet av året.  

Beskytt deg selv

  • Hold deg innendørs så mye som mulig. Unngå direkte sollys, spesielt hvis det er varmt.
  • Bruk lyse klær når du går ut. Ha gjerne også på en hatt eller caps for å beskytte mot solen.
  • Hvis du opplever pusteproblemer kan en maske hjelpe, men bare av typen FFP2 og oppover. Vanlig munnbind kan hjelpe, men har liten effekt på det finkornede støvet.
  • Hold vinduer og dører lukket, slik at minst mulig støv kommer inn.
    Bruk gjerne aircondition og luftfuktere for å bidra til et bedre inneklima, men unngå for store temperaturforskjeller mellom inne og ute.
  • Drikk mye vann gjennom hele dagen. Unngå alkohol, kaffe, og andre vanndrivende drikker.
  • Er det varmt bør du spise mye frukt og grønt, og unngå tung mat.
  • Unngå aktiviteter utendørs, og utsett gjerne trening og tungt arbeide til calimaen har lettet.
  • Kontakt lege hvis du føler deg dårlig eller har pusteproblemer. Ring 112 hvis det er akutt.
Utover dette bør du alltid følge sunn fornuft. Enkelte studier har vist en sammenheng mellom økt fare for hjerteinfarkt og calima - så dette værfenomenet er ikke til å spøke med, selv om folk flest slipper unna med såre øyne og lettere irritasjon.

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.