Siste
Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons

Vil doble taxfree-kvota

Etter at Støre-regjeringen i fjor halverte tobakkskvoten for nordmenn til 100 sigaretter, har inntektene fra taxfree-salget stupt.


Travel Retail Norway (TRN), som driver det meste av taxfree-salget i Avinor, vil doble tobakkskvoten for nordmenn. De mener det er nødvendig for å øke inntektene til norske flyplasser.

Etter at Støre-regjeringen i fjor halverte tobakkskvoten for nordmenn til 100 sigaretter, har inntektene fra taxfree-salget stupt.

TRN anslår at Avinors inntekter er redusert med 400 millioner kroner i året, noe også Avinor peker på når de kunngjorde at de vil øke avgiftene for flyselskapene. 

Nå ber selskapet regjeringen doble kvoten igjen i statsbudsjettet for 2024. Om de får viljen sin kan nordmenn igjen kjøpe 200 sigaretter tollfritt, slik det var før kuttet.

Taper 20 prosent av inntektene

– Svikten i inntektene i forhold til normalt er på 20 prosent. Ingenting tyder på at det skal bli så mye bedre med det første – med mindre regjeringen foreslår kvoteøkninger i statsbudsjettet for neste år. At tobakken går tilbake til normalen ville gjort at flere handlet i Norge og at inntektene til Avinor øker, sier viseadministrerende direktør i Travel Retail Norway, Haakon Dagestad, til nettsiden flysmart24.

 

Avinor sier at reduserte inntekter fra taxfree rammer dem hardt. Taxfree-salget utgjør rundt 50 prosent av Avinors kommersielle inntekter, ifølge Dagestad.

Avinor fungerer etter en modell der de store flyplassenes inntekter betaler for de mindre flyplassene ute i distriktene. Inntektene som driver disse står med andre ord i fare på grunn av den reduserte taxfree-kvota. 

Gjelder bare nordmenn

Kvotereduksjonen gjelder bare for nordmenn, ikke for utlendinger. Det skyldes en internasjonal avtale fra 1954 som Norge er bundet av. Avtalen sikrer minstekvoter for taxfree-handel.

Dermed kan de som er bosatt i utlandet fortsatt ta med seg full kvote sigaretter, så lenge disse er kjøpt i utlandet. Nordmenn blir dermed forskjellsbehandlet og får halv kvote.

Om forslaget blir noe av får vi først vite i oktober.

– Forslag til eventuelle endringer knyttet til skatt og/eller avgifter, både generelt og spesielt, vil bli gjort rede for i forbindelse med regjeringens forslag til statsbudsjett. Forslag til statsbudsjett for 2024 vil bli lagt frem 6. oktober, sier seniorrådgiver Mark Berger i Finansdepartementets kommunikasjonsenhet til Canariavisen.

 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.