Siste
ARKIVFOTO: Policia Canaria

Advarer mot å lette på reglene før karnevalet


Ekspertene advarer mot å løsne på tiltakene i forkant av karnevalet på Kanariøyene. Til tross for at parader, konkurranser og store arrangementer er avlyst frykter øyregjeringen at privatfester kan få smitten til å eksplodere.

Lluis Serra er professor i folkehelse og talsmann for ekspertkomiteen som skal gi sine råd til øygruppens myndigheter om tiltak basert på smittetrykk, spredning og press på helsevesenet.

Han forklarer til nyhetsbyrået Efe at restriksjonene som gjelder ikke bør lettes før etter onsdag i neste uke, for å unngå smitteutbrudd i forbindelse med feiringen av karnevalet.

Positiv trend

Til tross for at smittetrenden peker nedover på øyene har det enda ikke vært noe møte mellom ekspertgruppen og øyregjeringen. Likevel har Torres gitt signaler om at tiltakene skal revurderes allerede på torsdag denne uken.

– Vi har regjeringsråd på torsdag, og vi vil oppdatere tiltakene, sa Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres under en pressekonferanse på mandag.

Om det blir lettelser i tiltakene vites ikke foreløpig, men den positive utviklingnen har fått flere til å spekulere i om øyregjeringen planlegger endringer i nivåene på de forskjellige øyene.

Serra understreker at trenden på øyene har vært veldig positiv, men at presset på helsevesenet fremdeles er meget høyt på Lanzarote og betydelig også på Gran Canaria.

På grunn av bedringen i smittesituasjonen er det trolig at det vil komme lettelser i tiden fremover, men Serra advarer mot å gjøre dette før karnevalstiden. Spesielt peker professoren på mandag kveld og natt i neste uke, da det er stor fare for at private fester blir arrangert.

– Å beholde portforbudet vil hjelpe til å begrense de mulige festene, forklarer Serra til Efe.