Siste
En enkel frokost kan koste deg nesten 160 kroner på Gran Canaria nå. Mye av årsaken ligger i den svake krona. Foto: Monica S. Andresen

Det er deilig, men dyrere å være norsk i utlandet for tiden

For enkelthetsskyld tenker mange av gammel vane at 10 euro er det samme som 100 kroner og bruker penger deretter. Fortsetter man sånn, vil budsjettet garantert sprekke.


I dag stod euroen i 11,14. Verdien på euro er historisk sterk, verdien på den norske krona er historisk lav, og det gapet merkes om man oppholder seg i «euroland» med «norske penger».

At Norge hever styringsrenta, er faktisk noe som må til for at krona ikke skal synke ytterligere, skriver Cecilie Langum Becker i en økonomikommentar på NRK.no, der hun forklarer hvorfor krona er så svak.

Pest eller kolera

Skal vi tro ekspertene, må nordmenn på Kanariøyene økonomisk sett takle enten «pest eller kolera».

Har man boliglån hjemme og utgifter her, må man imidlertid være forberedt på å håndtere begge deler. 

To kaffe, en juice og en enkel toast kostet i dag 14,2 euro på Anfi del Mar. Det vil si 158 kroner for en enkel frokost.

Skal man spise lunsj eller middag på cafe eller restaurant, må man regne med at det blir enda dyrere.

Prisene har steget på Kanariøyene også, men den svake krona gjør det verre. Foto: Monica S. Andresen

Leier man en leilighet for 1000 euro pr. måned, holder det ikke lenger med 10 000 norske kroner – man må minst legge på en 1000-lapp i måneden på grunn av valutaendringen.

Skal man regne om fra euro til norske kroner, må man huske at hver eneste krone er dyrere, så jo større beløp man må ut med i euro, jo større beløp trekkes fra den norske bankkontoen.

Dyrt å kjøpe

Ønsker man å kjøpe bolig på Gran Canaria til en verdi av 200 000 euro, må man i dag ut med over 2,3 millioner norske kroner, medregnet valutadifferansen, skatter og avgifter.

Å selge en bolig som er priset i euro, kan derimot være gunstig på dette tidspunktet. Selger man en bolig for 150 000 euro, tilsvarer det 1 671 435 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Hvordan kronekursen vil utvikle seg i nær fremtid, er vanskelig å si. Å spå i valuta kan aldri gi et 100% klart svar, fordi valutaen alltid blir påvirket av mange faktorer samtidig.

Få pluss

Flere faktorer

At verdien på den norske krona nå er historisk lav, skyldes i følge NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker blant annet lav oljepris, uroligheter og uforutsigbarheter i verden og at den norske styringsrenta er lav sammenlignet med land som styrer etter Den Europeiske sentralbanken ECB.  

Den Europeiske sentralbanken ECB har i den senere tid foretatt raske og store rentehevinger, og signaliserer at de vil fortsette i samme sporet.

Et raskt søk på euro i forhold til den norske krona, viser at kursen svir. Skjermdump: Google

Hvis den norske styringsrenta fortsetter å ligge på lik linje eller lavere enn den Europeiske sentralbanken sin, vil investorer trekkes mot eurosonen fordi de får høyere rente på investeringene sine, og fordi euro blir sett på som en sikrere valuta.

Norge i seg selv har en liten valuta som lettere påvirkes av ytre omstendigheter. For investorer oppfattes dermed den norske krona som mer usikker, og det må tas hensyn til.

Hvis Norge ikke følger opp med rentehevinger, vil kronekursen fortsatt holdes nede fordi færre vil kjøpe norske kroner, og dermed mister den norske krona sin verdi.

Norske kroner må selges billigere, dermed blir valutaen svakere.  

I følge Cecilie Langum Beckers økonomikommentar på NRK.no mener mange økonomer at Norges bank bør sette opp renta ytterligere nå i mars og fortsette å oppjustere rentene utover våren.

Argumentet med den svake kronekursen, er et av flere argumenter økonomene bruker for å forsvarliggjøre flere rentehopp. 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.