Siste
Vertskap Ken Roger Småvik-Jensen og frivillig baker Marit Langballe kan friste med deilige fastelavnsboller hele helgen Fastelavensboller på Sjømannskirka. Foto: Monica Andresen

Fastelavnsboller må man ha, også på Gran Canaria

På søndag er det fastelavn og sjømannskirken på Gran Canaria åpner opp for feiring med karneval og deilige fastelavnsboller. Den nøye utvalgte oppskriften deler kjøkkenet her, slik at også du kan gjøre bakesuksess i heimen.


Sjømannskirken på Gran Canaria er gode på å holde på tradisjoner, det gjelder også fastelavn. Marit Langballe (61)  fra Kvinnherad, jobber frivillig på kjøkkenet i vinterhalvåret. Marit har bakt for venner og kjente i over 30 år. De siste 6/7 årene har hun også gjort et hederlig innsats ved å bake for sjømannskirken på Gran Canaria.

Hemmeligheten bak «verdens beste boller»
Kl.06.00 hver fredag, er Marit på plass og baker grove brød og rundstykker som selges over disk. Fredagen før fastelavn står også fastelavnsboller på programmet, og hun deler gjerne oppskriften som hun gjennom årene har blitt mest fornøyd med.

– Hemmeligheten med å få bollene lette og luftige, er at jeg koker melk og melis, elter veldig lenge, hever bare en gang og steker på sterk varme, forteller Marit entusiastisk.

Hun viser frem oppskriften og lar oss dele, slik at alle som vil kan få prøve selv.

– Også er jeg opptatt av at både bringebærsyltetøyet og vaniljekremen må være hjemmelaget. Hvis man legger til en god dæsj med vanlig krem på toppen av det, så blir fastelavnsbollene akkurat så fete og gode som de skal være til fastelavn. 

Bollene har kommet for å bli

Tradisjonen med fastelavn og fastelavnsboller, er at man skal fete seg opp før fasten. Tradisjonen med å faste i 40 dager til minne om at Jesus gjorde det samme, det har de fleste gått bort fra i våre dager. Men tradisjonen med bollene ser ut til å ha kommet for å bli. 

Fastelavensboller på Sjømannskirka. Foto: Monica Andresen

Fast takst på lørdag

De som ikke har tid eller lyst til å bake selv denne helgen, men som allikevel har fått lyst til å smake på de fristene bollene til sjømannskirken, de kan stikke innom i løpet av helgen.

På lørdag er kirken åpen mellom kl. 11 og 16. I det tidsrommet ventes mellom 300-400 gjester, noe som er helt vanlig på lørdager.

Lørdagsgrøt er fast takst i sjømannskirken, og veldig populært både blant turister og fastboende. Denne lørdagen selges også fastelavnsboller. 

Karnevalsøndag

På søndag  fra kl. 15.30 blir det også mulighet til å smake på de deilige bollene, da er det nemlig duket for karnevalsfeiring i kirken.

Barn og unge gleder seg, og det ryktes om at også voksne som liker å kle seg ut har laget planer for hva de skal ha på seg. De som ikke synes kostymer er like festlig, er selvsagt velkomne som de er sier vertskapssjef Ken Roger Småvik Jensen.

Fastelavensboller på Sjømannskirka. Foto: Monica Andresen

Ken-Roger forteller videre at det Kl 18 er lagt opp til at de som vil, går i samlet tropp til karnevalsgudstjenesten som avholdes i regi av sjømannskirken i den katolske kirken i Arguniguin.

Hvem vet om det kanskje blir en aldri så liten spontan karnevalsparade, selv om den ikke er satt opp i det offisielle programmet, undrer han, og henviser til Barne- og ungdomsarbeider Trine som er ansvarlig for opplegget og som har lagt ned mye arbeid for at arrangementet skal blir artig og minnerikt for store og små. 

Oppskrift på Sjømannskirkens fastelavensboller. Foto: Monica Andresen

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.