Siste
Brannfly kjemper mot flammene i fjellene ved La Esperanza i El Rosario denne ettermiddagen. Video: Rosa Davila Torsdag ettermiddag ved sør-fronten av brannen, på vei ned Barranco de Añavingo. Foto: Imanol Zuaznabar

Fullstendig ute av kontroll: –⁠ Skummelt

Skogbrannen har spredt seg og er fullstendig ute av kontroll på Tenerife.


En massiv skogbrann har herjet på Tenerife siden tirsdag kveld.

Brannen har allerede ødelagt over 26 kvadratkilometer og har en omkrets på 32 kilometer, ifølge regjeringen på Kanariøyene. 

Spredd seg til seks kommuner

Gjennom natta har flammene spredd seg til La Orotava. Arafo, Candelaria, El Rosario, La Victoria og  Santa Úrsula er også rammet. 

Mannskapene kjemper mot klokka på natta. På dagen forsvinner luftfuktigheten og temperaturen stiger. Foto: Gobcan

Kanariøyenes president,  Fernando Clavijo, kunngjorde på en pressekonferanse torsdag morgen at hele byområdet La Esperanza nå er stengt av og innbyggerne har fått beskjed om å holde seg inne. 

Årsaken er for å hindre at spredning av kongler og brennende aske, og for å rydde veien for aske slik at mannskapene kan komme seg frem, opplyser Fernando Clavijo.

Han beskriver brannen som en av de mest komplekse skogbrannene på øygruppen på 40 år.

Svidd fullstendig av: Slik ser det ut etter at skogbrannen har passert TF-2 ved kilometermerke 22. Foto: Bomberos

Over 7600 personer er så langt evakuert eller påvirket av nedstengninger, ifølge nødsentralen på Kanariøyene

På under to døgn har brannen spredd seg over seks kommuner. 

350 brannmannskaper er satt inn i slukkingsarbeidet, i tillegg til forsterkninger fra den militære kriseenheten UME, melder Television Canaria.

Tre sjøfly er også på vei for å bistå, i tillegg til de 13 luftenhetene som allerede kjemper mot flammene.

De neste timene blir avgjørende

Ifølge Clavijo er de neste timene avgjørende. Fra lørdag er det ventet økte temperaturer og lav luftfuktighet, som vil gjøre slukkingen enda vanskeligere.  

Den massive røyksøylen fra skogbrannen stiger nå seks kilometer til værs. 

Øyregjeringens president Fernando Clavijo oppdaterer om situasjonen. Foto: Gobierno de Canarias

7600 personer evakuert og innestengt

I løpet av natten og de tidlige morgentimene torsdag ble El Preventorio, fra krysset med TF-24 til fritidsområdet Las Raíces i bydelen Las Barreras, evakuert.

I tillegg ble det utover formiddagen beordret evakuering av Camino de la Granja, Los Eres, Lomo Juan Lian og adkomsten til Añavingo-dalen i Arafo. 

Torsdag ettermiddag ved sør-fronten av brannen, på vei ned Barranco de Añavingo. Foto: Imanol Zuaznabar

Disse evakueringene kommer i tillegg til dem som ble beordret torsdag morgen i kommunen El Rosario i områdene Barranco Hondo, Las Rosas og Los Apaches-Camino la Huerta og La Resbala i La Orotava.

Quiquirá-paviljongen er gjort om til et mottak for evakuerte, mens det åpne mottaket for evakuerte i Arafo selv måtte evakueres til nytt sted på grunn av brannen. Dette er nå flyttet til idrettshallen i San Isidro, i El Chorillo i El Rosario.

 Veien til La Granja, Lomo Eres, Lomo Juan Lian og veien inn til Barranco de Añavingo blir også evakuert.

Disse evakuerte kan dra til Andrés Orozco-skolen, opplyser nødsentralen på Kanariøyene. De har også gjort i stand evakueringsmottak for kjæledyr. 

Den massive røyksøylen sett fra Landsat9-satelitten i verdensrommet. Foto: Sentinel/Copernicus

– Stresset 

For norske Camilla Halley som bor fast på Tenerife, er situasjonen spent. Hun holder til i hovedstaden Santa Cruz de Tenerife, og kunne i går fortelle om store askeflak og smak av brann i byen til Canariavisen.

– Nå er vi nok litt mer stresset enn i går. Veldig spent stemning. Nå er jo hele La Esperanza stengt ned og evakueres mer og mer. Det er bare 10-15 km unna, så nå er det litt skummelt, forteller hun til Canariavisen. 

Norske Camilla Halley har bodd fast på Tenerife i ni år. De har merket skogbrannen på kroppen det siste døgnet. Foto: Privat

Hun prøver nå å skaffe oversikt over de hun kjenner som er evakuert fra andre områder på øya. 

– Men det er litt kaotisk foreløpig. 

Likevel påpeker hun at folk er godt fornøyd med innsatsen som gjøres for å evakuere folk.

– Det jeg har hørt så langt er at folk er veldig fornøyde med evakueringsarbeidet og alle har sagt at det er godt organisert og de føler seg ivaretatt, forteller hun. 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.