Siste

I helga stiller vi klokka –⁠ men var det frem eller tilbake?

Natt til søndag stilles klokka – men var det frem eller tilbake? Og når kan vi slutte med denne klokkestillingen?!


Som hvert år, stiller vi klokka til normaltid den siste helga i oktober.

Klokka stilles dermed en time tilbake søndag morgen. På Kanariøyene skjer dette klokka 02:00 (da blir klokka 01:00) mens den stilles fra 03:00 til 02:00 på fastlandet.

Det betyr en time ekstra søvn den natta og vintertiden gjelder frem til 26. mars, før vi nok en gang skal gå over til sommertid.

Har du manuelle klokker må de stilles, men mobiler og PCer stiller seg som regel helt fint av seg selv.

Slik husker du hvordan klokka skal stilles:

1. Klokka skal stilles nærmere sommeren. En time frem på våren og en time tilbake når høsten setter inn.

2. Når utemøblene skal settes inn skal også klokka tilbake (ja, vi vet, ingen setter inn utemøblene sine på Kanariøyene selv om det er høst).

Endringer på trappene

Som hvert år går debatten i sosiale medier. Ifølge undersøkelser utført av senteret for sosiologisk forskning i Spania, ønsker kun 22% av befolkningen at man skal fortsette å stille klokka to ganger i året.

EU-kommisjonen har også utført en spørreundersøkelse i Europa i 2018 som viste at 84% av befolkningen vil beholde samme tid hele året.

Til tross for at saken er til behandling i EU, har det blitt gjort lite fremgang, som følge av pandemien og senere krigen i Ukraina.

– Det politiske systemet kan ikke håndtere alt på en gang. Ikke for å snakke om Brexit, men et av de beste eksemeplene er at det har vært veldig vanskelig for britiske politikere å håndtere endringer mens Brexit har pågått. Og nå må det europeiske systemet håndtere mye, sier EU-representant fra Sverige, Jakop Dalunde, til Euronews, da de spurte om endringen.

Ifølge Reuters godkjente senatet i USA et forslag om å slutte med sommertid fra 2023. Dette forslaget må fortsatt opp til høring i kongressen, før det eventuelt kan signeres av president Biden.