Siste
Foto: Ann Cathrin El Allaoui

Nettet koker

Nordmenn tar seg til rette i den kanariske fjellheimen. Det får flere til å reagere.


Flere ganger har norske privatpersoner og til og med firmaer tatt seg til rette i den kanariske fjellheimen. Det settes opp veiskilt på norsk, markeringer på norsk, og det bygges og ombygges varder av stein. 

Tidligere har Canariavisen omtalt hvordan det norske firmaet Risa AS ble anmeldt for det flere omtalte som et angrep på kanarisk kulturarv.

Ledergruppa i Risa AS la igjen en bok der de kunngjør etableringen av

De hadde bygd opp på en varde som har stått siden urbefolkningens tid, og satt opp et rødt metallskilt med Risa-navnet på. Inne i varden hadde de lagt igjen en plastboks med signaturen til flere i ledelsen i selskapet. 

Saken ble omtalt av flere kanariske medier, etter at Canariavisen først omtalte saken. 

Selskapet beklaget seg i etterkant av hendelsen og lovet å fjerne skiltet. 

Koker i kommentarfeltet

Denne gangen koker det i kommentarfeltene på Facebook, etter at administrator i Facebook-gruppen Nordmenn i Puerto Rico, Ann Cathrin El Allaoui, la ut et bilde av et treskilt med den norske påskriften «Til Nydalen». 

Skiltet var blitt satt opp på noen steiner langs en tursti, og viser vei til Agua de la Perra, som er nabodalen til den populære feriebyen Puerto Rico. Området kalles ofte «nydalen» av nordmenn. 

Sammen med innlegget spør El Allaoui om noen vet hvem som setter opp disse skiltene. 

– Ulovlig

Men at nordmenn setter egne navn og atpåtil skilt på kanariske steder, er ikke like populært blant alle. 

– Det er faktisk ulovlig å sette spor etter seg i kanarisk natur og kan straffes med bøter, påpeker en bruker. 

– Frekt

– Dette er ikke bra. Jeg synes det er frekt og dumt å ta seg til rettes på denne måten. Vandalisme og null respekt for landet og øya vi er på her nede, skriver en annen. 

– Et fint skilt

Andre mener at skiltet er både fint og innafor. 

– Jeg kan ikke spansk lovverk, men dette fremstår uansett ikke som vandalisme. Der er et fint skilt som er satt opp på en fin måte. Dersom spanske myndigheter mener det er ulovlig, eller ikke pent så kan de ta det ned, mener et gruppemedlem. 

– Kjempeflott at det settes opp skilt, mener noen andre. 

Enkelte klarer ikke å overse ironien og spytter inn i debatten: 

– Sikkert samme folka som får spasmer hvis noen skriver eller sier Granca. 

Kan være ulovlig

Så hva er fasiten på dette, egentlig? Er det lov å sette opp slike skilt? Det kan det være, hvis det er godkjent av kommunen først.

Ettersom det ikke vites hvem som har satt opp dette skiltet, er det umulig å si om personen(e) har noen slik godkjenning eller et offisielt samarbeid med kommunen. 

I utgangspunktet er loven klar på at naturen skal forlates slik du fant den. Å sette opp skilt på norsk i fjellet kan derfor medføre bøter for forsøpling. Gjør man det i et beskyttet og verneverdig område, kan bøtene komme opp i 60 000 euro. 

Om man flytter på feil sten, slik Risa AS gjorde, risikerer man i tillegg ødeleggelser på viktig kulturarv. Det kan få konsekvenser av både den juridiske og ryktemessige arten.

Det er uvisst om Risa-skiltet fikk noen konsekvenser utover mye negativ oppmerksomhet i både kanarisk og norsk presse. 

Kan bidra til turistfobi

Såkalt turistfobi har lenge vært et fenomen på f.eks. Mallorca, men Kanariøyene har blitt spart for dette inntil nå. De siste årene etter pandemien har imidlertid misnøyen vokst også på Kanariøyene, hovedsaklig som følge av stigende boligpriser. 

Endringer som dette på naturlandskapet virker kanskje udramatisk for nordmenn flest, men for kanariere som er opptatt av sin natur og sin historie, kan det virke både frekt og i verste fall kriminelt å markere seg slik i fjellet. 

Det var tilfellet da Risa AS tok seg slike friheter. Og det kan raskt bli bensin på bålet for de som mener at nordmenn tar seg for mye til rette på deres hjemøy.