Siste
Det var smekkfullt på Puerto Rico-stranda sørvest på Gran Canaria denne søndagen. Foto: Canariavisen

Smekkfulle strender på Gran Canaria i pinsehelga


De som har tatt turen til en av de populære strendene sør på Gran Canaria i pinsehelga har nok oppdaget at det har vært folksomt. Strendene har nemlig vært smekkfulle fra ende til ende.

Vi sjekka trykket på to av de mest populære strendene i feriekommunen Mogán sørvest på Gran Canaria denne søndagen.

I Puerto Rico var det ikke mange ledige plasser og det som kunne brukes av solsenger og parasoller var i bruk.

Det er ikke uvanlig at kanariske familier fra nordsiden av øya flokker til varmen i sør for å slikke sol i helgene. Det var også tilfellet denne søndagen.

Ut fra bildene å dømme skulle man ikke tro at Kanariøyene er rammet av turistkrise og pandemi, men det er i all hovedsak lokalbefolkningen som benytter seg av strendene nå.

Også på den populære Anfi-stranda var det mange badegjester denne søndagen. Foto: Canariavisen

Nesten ingen smittede

Den norske feriefavoritten Mogán, hvor både Puerto Rico og Anfi del Mar ligger, har så langt i pandemien hatt et lavt smittetrykk. Det er fortsatt tilfellet, med kun ett aktivt tilfelle i kommunen. Ingen smittetilfeller har blitt registrert i kommunen på snart to uker.

Smittetrykket er omtrent dobbelt så høyt i Norge som på Gran Canaria for tiden, og Spania gikk ut av unntakstilstand 9. mai. Dermed har landet åpnet mer opp. Nå får man for eksempel lov til å gå ut etter klokken 23 på kvelden, noe som frem til 9. mai ikke var lov.

Utestedene er også åpne men med begrenset kapasitet, og disse må stenge før midnatt på den populære ferieøya.

Les også:

Snart gjelder denne reiseforsikringen også i røde land

Åpner for britene

På mandag åpner Spania opp for at også britene kan reise til landet, etter at de har vært nektet dette i flere måneder.

Samtidig har både Sverige og Danmark begynt å sende turister til øya igjen, og charterflyene til ferieøya har vært like smekkfulle som strendene, ifølge Flysmart24.

Selv om det var mange mennesker på stranda overholdt de fleste god avstand, men mange ignorerte kravet om munnbind når de gikk rundt på stranda. Foto: Canariavisen

Ingen smitteutbrudd koblet til strendene

Helsedepartementet på Kanariøyene har tidligere gått ut å sagt at ingen smitteutbrudd er koblet til strendene på øygruppen og at smittefaren er lav på disse stedene.

Forskere i Storbritannia har kommet til samme konklusjon.

Ifølge epidemiolog Mark Woolhouse ved University of Edinburgh ble ikke et eneste utbrudd knyttet til strendene i Storbritannia i fjor sommer, skriver The Guardian.

– I løpet av sommeren var nyhetene fulle av bilder med overfylte strender, og det var kritikk for det. Det var ingen utbrudd knyttet til offentlige strender. Så vidt jeg har det aldri vært et utbrudd av Covid-19 koblet til en strand noe sted i verden, sier forskeren til avisen.

Les også:

Disse kan slippe karantenehotell fra 27. mai

Sol og vind senker risikoen

På strendene er det i tillegg gjerne mer vind som bidrar til å ventilere området hele tiden. En annen faktor er solstrålingen.

Ifølge en studie i Nature fører mer ultraviolett stråling til lavere dødelighet fra coronaviruset. En annen studie viser dessuten at mer solstråling fører til mindre smittespredning.

Men det er ikke risikofritt

Ifølge professor i mikrobiologi ved universitetet i Las Palmas ULPGC, María del Mar Tavío, er det ikke risikofritt å besøke strendene.

– Null risiko eksisterer ikke på grunn av dråpene som vi sender ut når vi snakker, hoster eller nyser. Hva kan vi gjøre da? Ved å vite at offentlige steder er tryggere kan vi bruke strategier for å holde disse områdene åpne, som er essensielle for fysisk og mental helse, forsøke å unngå folkemengder, ikke dra til steder med mange folk eller i rushtiden, og holde god avstand, forklarer Alonso.

Les også: 

Tyskland, Danmark og Nederland grønnlister Kanariøyene