Siste
Vaksinering på El Hierro. Foto: Sanidad Gobcan

Starter ny vaksinerunde mot Covid-19

Begynner tidligere enn planlagt på grunn av flere smittetilfeller.


Helsedepartementet i Spania har bestemt seg for å fremskynde starten av neste runde med vaksinering mot covid-19 og influensa.

Kampanjen vil nå starte i den siste uken av september, istedenfor i oktober som tidligere planlagt. Denne avgjørelsen kommer etter en økning i antall smittetilfeller.

Disse bør vaksinere seg

Folkehelsekommisjonen har også oppdatert sine anbefalinger om hvem som bør vaksineres mot influensa og Covid-19.

I år bør også de som jobber på apotek vaksinere seg, i tillegg til alle over 60 år, personer på sykehjem, innlagde på pleiehjem for funksjonshemmede og innsatte i fengsler.

Også de under 60 år med kroniske sykdommer som diabetes, alvorlig overvekt, personer som bor sammen med pasienter med svekket immunforsvar, og pasienter med kreft bør vaksinere seg, ifølge anbefalingene fra spanske helsemyndigheter.

Vaksinering anbefales også for alle helsearbeidere og essensielt personell som politifolk, sivilforsvaret og brannkonstabler.  

For medlemmer av målgruppen som har mottatt alle tidligere doser vil dette være den femte vaksinedosen, mens det for de mest utsatte vil være sjette gang de får en vaksine mot Covid-19 siden pandemien startet. 

Nytt av året er at vaksinene er tilpasset omicron-varianten, etter at Pfizer fikk godkjent sin versjon mot undervarianten XBB 1.5 for to uker siden. Denne varianten har gjort seg gjeldende i stadig flere smittetilfeller.  

Flere smittetilfeller

Den siste tiden har antallet smittetilfeller økt noe men begynner å stabilisere seg, opplyser spanske helsemyndigheter. 

Ifølge Folkehelsekommisjonen og primærhelsetjenesten er det rundt 130 tilfeller per 100 000 innbyggere innrapportert, men langt færre tilfeller registreres nå, sammenlignet med før. 

Helsemyndighetene anbefaler også at spedbarn vaksineres så raskt som mulig mot RS-virus. Det bør gjøres i oktober for å unngå et større utbrudd blant små barn. 

Slik vaksinerer du deg

Om du er registrert i det spanske helsevesenet kan du bestille time for vaksinering i appen MiCita Previa, ved å ringe eller besøke det lokale offentlige helsesenteret. 

Om du ikke er inn under det spanske helsevesenet må vaksinen tas på et privat helsesenter. 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.