Siste

Går passet ditt ut i 2023? Fiks det nå!

Du risikerer passproblemer hvis du er for sent ute nå. I enkelte tilfeller er det ikke ledige timer før langt ute i 2023. «


Denne saken ble opprinnelig publisert 5. september og er hentet frem igjen for nye lesere.

2022 var de lange passkøenes år. Mye tyder på at 2023 ikke blir særlig mye bedre. Allerede 30 august i år, oppfordret DinSide til å sjekke passet for 2023. Det gjorde de lurt i.

6 måneders ventetid for bestilling

I skrivende stund forsøker undertegnede journalist å bestille time for fornyelse av pass ved politihuset på Grønland i Oslo. Første ledige time for fornyelse av pass er 3. mars. 2023.

De fleste andre politidistrikt melder om det samme. Første ledige time til fornyelse av Pass kan du få først på nyåret.

Det gjelder å handle raskt

Planlegger du utenlandsreise, gjelder det altså å handle raskt dersom passet ditt går ut i 2023. I tillegg til lang ventetid for bestilling, må det påregnes 6-7 ukers leveringstid pluss postgang.

Ifølge Dagbladet blir alle pass og nasjonale ID-kort sendt fra Oslo, og politiet kan ikke garantere for leveringstiden, da produksjonstida fra leverandøren kan endre seg.

Ulike krav til gyldighet

Det er viktig å merke seg at det ikke er nok at passet er gyldig ved utreise. For å slippe inn i mange land, er det påkrevd at passet også er gyldig etter planlagt hjemreisedato. I de fleste land gjelder her en tremåneders regel.

Noen land krever så mye som seks måneder. Regelen gjelder selv om det bare er snakk om en mellomlanding.

I Spania derimot, holder det at passet er gyldig til den dagen du som nordmann forlater landet.

Bestill nytt pass på Gran Canaria og Tenerife i november.

På bestemte datoer er personell fra Den Norske Ambassaden i Madrid til stede på de norske konsulatene på Gran Canaria og Tenerife. Nordmenn som befinner seg på en av øyene, kan da bestille time for å fornye passet sitt der.

I 2022 er ambassadepersonell til stede på konsulatet på Tenerife 21. og 22. november. På konsulatet i Las Palmas er mulighet for fornyelse av pass den 23. og 24. november. Nytt pass fås ved personlig oppmøte, og tid må reserveres på forhånd.

Du finner alltid oppdatert informasjon om når du kan besøke konsulatene på Kanariøyene for passbestilling på denne siden.

Det Norske Konsulatet i Las Palmas de Gran Canaria

Adresse: Calle Juan Rejón 67,  5. etasje 35008 Las Palmas de Gran CanariaTelefon: +34 928 495 035E-post: [email protected]

Det Norske Konsulatet i Santa Cruz de Tenerife

Adresse: Edificio Fred. Olsen, Polígono Industrial Añaza S/N, 38111 Santa Cruz de TenerifeTelefon: +34 922 628 371E-post: [email protected]

Det gamle passet må leveres for å få nytt

For å få nytt pass, må det gamle passet leveres. Det kreves også at du avgir fingeravtrykk og svarer på noen kontrollspørsmål. Dersom passet er tapt eller stjålet, må du ha med politirapport på forholdet.

Har du mistet eller blitt frastjålet passet mens du er i utlandet, må det rapporteres til det lokale politiet. På Kanariøyene er det Guarda Civil du i tilfelle skal henvende deg til. Ved henvendelse til Guarda Civil gjør du lurt i å ha med deg tolk, da det lokale politiet som regel ikke snakker annet enn spansk.