Siste

NIE og residencia –⁠ hva er forskjellen og hva trenger du?

Trenger du bare et NIE-nummer eller residencia også? Her ser vi på forskjellen mellom NIE og residencia. «


Mange lurer på om de trenger NIE og residencia, eller bare en av delene. Tilbringer du hele eller deler av året i Spania, er sjansen stor for at du trenger NIE eller residencia.

I denne artikkelen tar vi for oss dette med NIE og Residencia. Saken er skrevet av Nina Blaafjell, som til daglig jobber som skatterådgiver og konsulent på Gran Canaria.

LES OGSÅ: Skatt i Spania – ikke gå i denne fellen

Hva er et NIE-nummer?

Et NIE-nummer er et spansk identifikasjonsnummer som utstedes til ikke-residenter med økonomiske interesser i Spania. Dette gjelder alle som eier noe i Spania, eller har andre økonomiske interesser her.

Dette gjelder ikke bare for de som eier eiendom, men også for en bil, båt eller lignende. I tillegg må man noen ganger ha NIE nummer ved langtidsleie av eiendom.

nie og residencia
Et NIE-nummer fungerer som et spansk identifikasjonsnummer overfor myndigheter og aktører. Foto:

Nummeret fungerer som et generelt identifikasjonsnummer, men spesielt ovenfor det spanske skatteverket og kommunen.

Det er også brukt i banken, vann og strømselskap. NIE viser at du eier noe i Spania, men ikke er fast bosatt her. Med NIE er du derfor ikke skattepliktig til Spania for annet en de skatter og avgifter som er direkte relatert til det du eier.

Hvis du er bosatt i Norge mesteparten av året og skatter til Norge på inntekt, er det kun et NIE-nummer du skal ha.

Dette nummeret har du for livet så hvis du eventuelt skulle selge noe for senere å kjøpe noe annet så trenger du ikke søke om nytt NIE-nummer. NIE-nummeret er rett og slett et hvitt A4 ark med selve nummeret samt navn, fødselssted og dato. 

LES OGSÅ: Kanariøyenes beste strender – den ultimate strandguiden

Hva er residencia?

Residencia på den andre siden, er et dokument som viser at du er fast bosatt i Spania. Residencia og NIE er ikke det samme, selv om også residencia inneholder ditt NIE-nummer.

Dette er et grønt dokument som kan være i A4-format, eller som et lite kort på størrelse med et kredittkort.

For å få Residencia må du enten være ansatt eller selvstendig næringsdrivende i Spania, eller vise at du har fast inntekt som kan forsørge deg, som pensjon eller uføretrygd.

Den siste måten å få Residencia på er ved å vise at man har et beløp på konto som gjør at man kan forsørge seg selv.

Residencia får man første gang ustedt for fem år og man må deretter fornye det. Normalt får man da et permanent Residencia-sertifikat.

Når du tar ut Residencia så deklarer man at det er i Spania man er fast bosatt og man er da også er skattepliktig til Spania.

LES OGSÅ: Topp 14 beste reisemål på Gran Canaria

Ifølge skatteavtalen mellom Spania og Norge skal man da skatte til Spania for all den inntekten man har i hele verden.

Man er også pliktig til å deklarere ovenfor spanske skattemyndigheter hva man eier i andre land. Dette inkluderer eiendom, penger i banken eller andre verdier. Siden man ikke skal skatte i to land skal man da melde skattemessig utflytting fra Norge. 

Det eksisterer noen myter rundt Residencia, inkludert at det eksisterer flere forskjellige typer Residencia. Dette er absolutt ikke riktig.

Under tidligere år var dette med Residencia noe spanske myndigheter ikke fulgte opp og det var derfor svært vanlig at noen som egentlig ikke var residenter tok ut Residencia.

Grunnene var mange. En av de vanligste var at det ble enklere med skatter og avgifter rundt kjøp og salg, men det var også mange som ville ha de billigere billettene til andre steder i Spania man får som resident på Kanariøyene.

Et eksempel på hvorfor mange tok ut Residencia, er at man trodde man betalte mindre gevinstskatt på eiendom ved salg – men det er faktisk motsatt.

De siste årene har myndighetene begynt å følge opp mer rundt dette og det er derfor viktig at man ikke har Residencia hvis man ikke er fast bosatt her i Spania og dermed også skattepliktig i Spania.  

LES OGSÅ: Bli en digital nomade: Slik finner du bolig på Gran Canaria

Hvordan får man NIE og residencia?

Både NIE nummer og Residencia får man hos det nasjonale politiet. Siden Covid kom må man bestille time på forhånd, det er ikke lenger mulig å bare møte opp slik man kunne før.

Du finner en liste over alle utlendingskontorer hos det nasjonale politiet i Spania på denne lenken.

Hvis man ikke snakker spansk er det viktig å ta med seg noen som kan språket. Det er dessverre slik at de ikke er veldig behjelpelig på engelsk ved de fleste offentlige kontorer.

Det kan også være lurt å få hjelp da prosessene rundt både NIE og Residencia er ganske byråkratiske. Det er viktig å ha alle papirene i orden når man møter opp til timen, ellers risikerer man å måtte bestille ny time og komme tilbake ved en senere anledning.

Hvis man har tatt ut Residencia og egentlig ikke skal ha det så må dette returneres til spanske myndigheter i Las Palmas og dette kan gjøres via post. 

Om Nina BlaafjellNina Blaafjell har bodd på Gran Canaria siden 2004. Her har hun jobbet i mange år som skatterådgiver og generell konsulent. Hun er utdannet ved universitetet i Edinburgh. På fritiden nyter hun livet på Gran Canaria – som hun kaller «paradisøya» – og driver med paddlesurfing, ridning og yoga.

LES OGSÅ: Slik beskytter du ferieboligen i Spania mot husokkupanter